Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Προϊστορία - Ιστορία - Χρονολόγηση

Aξιολόγηση μαθήματος Νεοελληνικής Γλώσσας Α' Λυκείου


Λογοτεχνία: Τι; Γιατί; Πώς;


Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

O Eπιτάφιος του Περικλή στα Νέα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Γαλλικά

To σχολικό εγχειρίδιο...σελίδα 226


Παράγραφοι 35 & 36

Eισαγωγικές σημειώσεις: Θουκυδίδης - Επιτάφιος Λόγος - Περικλής

Σκοποθεσία & Διδακτική του μαθήματος στη Β' Λυκείου

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Nεοελληνική Λογοτεχνία: Τι; Γιατί; Πώς; Πότε;


Μια διδακτική πρόταση για τα....Φύλα στη Λογοτεχνία της Α΄ Λυκείου

Γιατί διδάσκουμε και διδασκόμαστε το μάθημα της Ιστορίας

Γιατί διδάσκουμε και διδασκόμαστε το μάθημα της ιστορίας from Antonis Stergiou



Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αφίσα της Ιστορίας που χρησιμοποιήθηκε για τη διαφήμιση της 6ης Διεθνούς Έκθεσης στο Glaspalast (εκθεσιακό κτίριο στο κέντρο του Μονάχου) το 1892 και παρέμεινε το σύμβολο των εκθέσεων επί 26 χρόνια.
Η μεγάλη αρχαιοπρεπής μορφή της προσωποποίησης της Ιστορίας με το μακρύ χιτώνα που κρατάει στο χέρι σύμβολα των Τεχνών είναι εντυπωσιακή, ενώ το παιδί με την κουκούλα, που υποβαστάζει το χέρι της με τη γραφίδα, αναφέρεται στην πόλη του Μονάχου, η οποία έχει μεγάλη καλλιτεχνική παράδοση. Οι αντιθέσεις κόκκινου, μαύρου άσπρου και χρυσού σε μεγάλες επιφάνειες επιτυγχάνουν τη προσέγγιση του θεατή. Κατ' αυτόν τον τρόπο ο Γύζης διαμόρφωσε ένα συγκεκριμένο τύπο αφίσας, που χαρακτηρίζεται από τις αναφορές στην αρχαιότητα και τα γνωστά σύμβολα, από τη λιτότητα και τη σχηματοποίηση των μέσων και το καθαρό σε μεγάλες επιφάνειες χρώμα.
....
Ο Γύζης στήνει την επιβλητική σκηνή της καταγραφής των τεχνών στο κατάστιχο της «Ιστορίας», έτσι ώστε ο μικρός μοναχός, έμβλημα της πόλης του Μονάχου, να στηρίζει και να καθοδηγεί το χέρι της «Ιστορίας». Είναι το Μόναχο, δηλαδή, ο τόπος εκείνος όπου δημιουργούνται οι εικαστικές προϋποθέσεις για τις μελλοντικές εγγραφές στο βιβλίο της Ιστορίας. (Καθημερινή, Κασιμάτη, Μ: 16-12-2001)